Çin’de ihracat ve ithalat rakamları düşüyor – Son Dakika Ekonomi Haberleri

0

Gümrükler Genel İdaresi verilerine nazaran, kasımda ihracat geçen senenin aynı dönemine nazaran yüzde 8,7 azalarak 296,1 milyar dolara, ithalat ise yüzde 10,6 azalarak 226,2 milyar dolara gerildi.

Dış tecim fazlası da senelik bazda yüzde 2 düşüşle 69,8 milyar dolara indi.

Çin’de ekimde ihracat yüzde 0,3 azalarak Covid-19 salgınının ilk etkilerinin hissedildiği Mayıs 2020’den bu yana ilk kez senelik bazda azalış kaydetmişti.

İthalat ise ekimde geçen senenin aynı dönemine nazaran yüzde 0,7 azalmıştı.

EKONOMİK AKTİVİTE DARALMA EŞİĞİNDE 

Çin’de imalat ve imalat dışı sektörlerdeki öncü ekonomik aktivite verileri, kasımda gelişme eşiğinin altında kalmıştı.

Ulusal İstatistik Bürosunun (UIB) yayımladığı Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), imalat sektöründe geçen aya nazaran 1,2 puan azalarak 48’e, imalat dışı sektörlerde ise 2 puan düşüşle 46,7’ye inmişti.

Hizmetler sektöründeki ekonomik etkinliğin barometresi olarak görülen, iktisat ve finans haberleri servisi Caixin’in yayımladığı Çin Genel Hizmetler İş Etkinliği Endeksi de kasımda önceki aya nazaran 1,7 puan azalarak 46,7’e inmişti.

PMI endekslerinde 50’nin üstündeki değerler ekonomik faaliyetlerdeki artışa, altındaki değerler ise azalmaya işaret ediyor.

SALGIN TEDBİRLERİ EKONOMİK BEKLENTİLERİ DÜŞÜRÜYOR

Çin’de bahar aylarında başta ülkenin en büyük kenti Şanghay olmak suretiyle büyük nüfusa haiz, tehlikeli sonuç endüstri ve iş kollarına ev sahipliği meydana getiren şehirlerindeki Covid-19 engellemelerinin iktisat üstündeki tesiri belirgin şekilde hissedilmişti.

Birçok sahada ölçülen ekonomik performans, Covid-19 salgınının ilk aylarından bu yana en düşük seviyelere gerilemişti.

Çin, Covid-19’a karşı vakaları ortaya çıkmış olduğu yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen “sıfır olay” stratejisini uyguluyor.

Strateji; karantina, gezi kısıtlamaları, toplu testler, imalat, tecim ve hizmetler sektöründeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması şeklinde katı ve geniş ölçekli tedbirleri gerektiriyor. Tedbirler, yaşamın olağan akışına müdahalenin yanında ekonomik maliyeti açısından da tartışmalara yol açıyor.

TEDBİRLER GEVŞETİLİYOR

Öte taraftan, artan ekonomik kayıplar ve toplumsal hoşnutsuzluğun hükümeti tedbirleri gözden geçirmeye sevk etmiş olduğu gözleniyor.

Devlet Konseyine bağlı Ortaklaşa Salgın Koruma ve Denetim Mekanizması, bugün yapmış olduğu açıklamada bazı Covid-19 tedbirlerinin gevşetileceğini duyurdu.

Yeni uygulamayla hastalık emaresi göstermeyen yada hafifçe emare gösteren vakaların evde karantinada kalmasına izin verilirken, ülkede günlük yaşamın parçası haline gelen sıhhat kodu ve kontrol sonucu gösterme zorunluluğunun da kaldırılacağı, mecburi toplu kontrol uygulamasının terk edileceği bildirildi.

Yeni yaklaşım, Çin’in katı salgın denetim tedbirlerinde değişime gideceği işareti olarak yorumlanıyor.


NTV’yi toplumsal medyadan takip edin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

seo paket casibom