Brent petrolün varili, internasyonal piyasalarda 84,54 dolardan işlem görüyor.
Dün 86,10 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 84,68 dolar seviyesinde tamamladı.
Brent petrolün varil fiyatı, bugün kapanışa bakılırsa yüzde 0,17 azalarak 84,54 dolar oldu.
Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 79,31 dolardan alıcı buldu.
Fiyatlardaki kısıtlı düşüşte, resesyon beklentilerinin yanı sıra Çin’de artan Covid-19 olay sayıları ve ABD’de arz endişelerinin hafiflemesi etkili oldu.
Piyasalarda, başta ABD Merkez Bankası olmak suretiyle gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikaların yönelik belirsizlikler devam ediyor. Dünya ekonomilerinin enflasyon ve resesyon ikilemi içinde kalması talep endişelerine yol açarak tutarları aşağı yönlü baskılıyor.
Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’in Covid-19 tedbirlerini gevşetmesiyle kontrolsüz şekilde artan olay sayıları endişeye niçin olmaya başladı.
Ülkede hastanelerin kapasitesinin zorlanmaya başladığına ilişkin haber akışı, ekonominin beklenen sürede normale dönemeyeceği yönündeki korkuları beslerken, talep endişelerini artırarak fiyatların aşağı yönlü seyrini destekliyor.
Dünyanın en büyük petrol üreticisi ABD’de kış fırtınaları sebebiyle kapatılan bazı enerji santrallerinin tekrardan hizmete alınması da arz endişelerini hafifleterek tutarları aşağı yönlü baskılıyor.
Öte taraftan, Rusya’nın Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasına katılanlara petrol ve petrol ürünü satışı yasaklaması ise arz endişelerini artırarak tutarları yukarı yönlü destekliyor.
Dün Putin’in imzaladığı kararnameyle Batılı ülkelerin Rus petrolüne varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulamasına yönelik karşı yaptırım sonucu alındı.
Tavan fiyat uygulamasına katılan kişi ve şirketlere petrol ve petrol ürünü satışını yasaklayan kararnameye bakılırsa, Rus petrolü alanların sözleşmede tavan fiyat yada alternatif bir tavan fiyat mekanizması kullanmaları halinde sevkiyat gerçekleştirilmeyecek.
Petrol sevkiyatına yönelik yasağın 1 Şubat 2023 itibarıyla yürürlüğe gireceği belirtilen kararnamede, tavan fiyat uygulayanlara petrol sevkiyatının yalnızca Putin’in hususi izniyle gerçekleştirebileceği vurgulandı.
Kararnameye bakılırsa, petrol ürünleri sevkiyatına yönelik yasak ise Rus hükümetinin belirleyeceği tarihte yürürlüğe girecek.
Brent petrolde teknik olarak 84,80 ile 85,13 dolar aralığının direnç, 84,47 ile 84,14 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.
BRENT PETROL NEDİR?
Dünya petrol piyasasına yön veren petroldür. Londra Brent ya da Brent Blend olarak da bilinir. Çıkaran şirket Shell tarafınca “Brent Goose” adı verilmiş olup, muhteviyatında %0,37 oranında sülfür bulunur ve bu da Brent Petrol’ün işlenmesi daha kolay olan “tatlı petrol” sınıfında yer almasını sağlar.
Ham petrolü işleyen rafineriler için düşük sülfürlü kısaca tatlı dediğimiz petrolden benzin yada dizel yakıtı üretmek daha kolaydır. Bu bölgeden çıkarılan petrol tatlı ve hafiftir. Bu yüzden rafine edilmesi kolay dolayısıyla benzin ve dizel yakıt üretimi için uygundur. Ek olarak denizden çıkarıldığı için nakliyesi direkt deniz üstünden uzak bölgelere gönderimini kolaylaştırır.
Petrolün fiyatı için nereden geldiği ve hangi bölgeden çıkarıldığı ehemmiyet arz eder. Üretimi daha ucuz ve süratli olan daha oldukça talep görür. Denizden çıkarılan petrol ile karadan çıkarılan petrol fiyatı içinde da fark vardır.
Ölçüt kabul edilen ham petrol türleri, WTI (Western Texas Intermediate), Brent ve Umman olup, WTI petrolü NYMEX, Brent petrolü ICE, Umman petrolü ise DME üstünde işlem görmektedir. WTI Orta ABD’dan, Brent petrolü Şimal Denizi‘nden, Umman petrolü ise Orta Doğu‘dan çıkarılan petrollere verilen isimdir.

BRENT PETROLÜN 10 YILLIK GRAFİĞİ
BİR VARİL BRENT PETROL KAÇ LİTREDİR?
SPK’nın web sitesinde yer edinen verilere bakılırsa; bir varil petrol 42 galon ham petrol eşdeğerindedir (159 litre).
Bir varil ham petrolden, 19,6 galon benzin, 10 galon dizel yakıt ve ısıtıcı yakıt, 4 galon jet yakıtı, 1,7 galon ağır akaryakıt, 1,7 galon LPG ve 7,6 galon öteki türevler üretilebilmektedir.
Tüm ham petroller eş değerde değildir.
KÜRESEL PETROL KRİZİ TEKRARLANIR MI? / VİDEO HABER