“ÇEVİRE DEMİR DEĞİL BETON ALANINDAN ALINMALI, DEMİR KESMEMELİ”
Tasarım incelemesinin ardından teknik ekiplerin binanın kolon ve kirişlerinin mevcut tasarıma uyup uymadığını belirlemek için rölöve çalışması yaptığını söyleyen Sinan Türkkan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu iş bittikten sonra binadaki ana iş Yapıyoruz. zemin çalışması sırasında beton numune alma işlemi İnşaat sırasında donatının önceden belirlenmesi zorunludur. Düşey ve yatay stifnerleri belirlemek ve çekirdeği demirsiz beton alanından almak gerekir.
Genellikle profesyonel olmayan ve tecrübesiz bazı ekipler kolonlardaki demirleri keserek göbeği alır. Bu gerçekten ciddi sorunlara neden oluyor. Kolonlardaki donatıları belirledikten sonra kalan boşlukta beton numuneleri alıp laboratuvarda kırıyoruz.
Binada kullanılan betonun taşıma gücünü belirliyoruz. Daha sonra bina ve kolonlardaki demir miktarını belirliyoruz. Bunlar bittikten sonra kesimler yapıp takviyeleri kendi gözlerimizle görüyoruz. Yani betondaki pas paylarını gidererek donatının gerçekten projeye uygun olup olmadığını ya da düz donatı olup olmadığını belirliyoruz. Daha sonra arazi etütleri yapıyoruz ve binanın statik analizlerini yapıyoruz.”
“TAM RAPOR BİR AY SÜREBİLİR”
DEGÜDER Başkanı Türkkan, sismik dayanım testinin aşamalarını kısaca özetleyerek, yapı tasarımının doğru uygulanıp uygulanmadığının belirlenmesi ile başlayan sürecin, kolonlardaki donatıların belirlenmesi, betondan numune alınması, uygun olup olmadığının kontrol edilmesi ile devam ettiğini söyledi. demirin pası alınarak düz veya nervürlü olduğu, arazide inceleme yapılması gerektiği, statik analiz ve performans analizi ile binanın yenilenip/dönüştürülmeyeceğine veya nasıl yapılacağına karar verildiği anlatılır.
Tespitler, numunelerin alınması, laboratuvarlarda incelemelerin yapılması ve arazi etüdünün ardından raporun çıktığını belirten Türkkan, şunları kaydetti: “Vatandaş 6-7 katlı 20 daireli bir yer için başvurduğunda. , sonuçları almak ve statik bir analiz yapmak bir ay sürebilir.” dedi.
“20 BİN LİREDEN MALİYET”
Kapsamlı bir yapı dayanıklılık testinin meskenin büyüklüğüne göre değişebileceğini kaydeden Türkkan, “Böyle bir raporun hazırlanması için binanın tamamının elden geçirilmesi gerekiyor. Binanın büyüklüğüne ve kapsamına göre ücret değişiklik gösterebiliyor. Test maliyeti bina başına 20 bin liradan başlıyor” açıklamasını yaptı.
“BİNANIN RUHU ZARAR GÖRMEZ”
Sinan Türkkan, deprem sonrası özellikle sosyal medyada bilgi kirliliği yaşandığını, çekirdeklerin binaya zarar verdiği konuşulduğunu ve bunun yapılmaması gerektiğini söyledi.
Türkkan, “Son zamanlarda sosyal medyada yaygınlaşan mikro trotter sistemi ile yukarıda belirtilen çalışmalar yapılmadan ve dış cephe incelenerek yapıların dayanıklılığının belirlendiği söyleniyor. Bu kesinlikle yanlış bir bilgi. Biz yüksek bilgilerle dolduruyoruz. – Karot alındıktan sonra mukavemet harcı ile alınan karotlar binaya zarar vermesin. Sonuç olarak binanıza herhangi bir zarar gelmesin” dedi.
Türkkan, yeni yapılan veya iyileştirilen bir depremde binanın zarar görmeyeceği düşüncesinin yaygın olduğunu ancak bunun doğru olmadığını söyledi.
Bu, binanızın riskli olduğu anlamına gelmez. Önemli olan ulaşım sistemine herhangi bir zarar gelmemesi. Bunu güçlendirme veya dönüşüm yoluyla başarıyoruz.”
“BİNA RİSK ALTINDAYSA İKİ SEÇENEĞİNİZ VAR”
DEGÜDER Başkanı Türkkan, yapı dayanıklılık testinin açıklanmasının ardından ev sahibine iki seçenek sunulduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Binanızı yıkıp yeniden yapabilirsiniz veya güçlendirebilirsiniz. Bu tamamen vatandaşa bırakılmıştır. Güçlendirme kararı varsa raporda güçlendirme yapılabilir. Rapor binanın nasıl, nerede zarar göreceğini açıkça gösteriyor. bina zayıf, nerede sağlam ve bina ne gibi sorunlarla karşılaşacak.
Binanın depreme dayanıklılığı hakkında bilgi vermek mümkün değildir. Açıklamalarda yer alan deprem hesaplamaları binanın ne kadar şiddetli bir depreme dayanacağını beklemek yerine, binanın bulunduğu yere göre beklenen en yüksek deprem kuvveti dikkate alınarak yapılır. Bu bir sosyal medya konusu. Bu herhangi bir bina için söylenmiyor.”
VİDEO: YAPININ SAĞLAMLIĞI NASIL TEST EDİLİR?