Bireysel Emeklilik Sistemi Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı. BES Yönetmeliği’nin birçok maddesinde önemli değişiklikler yapıldı.
Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES), üye, devlet katkısı hariç bireysel emeklilik sözleşmelerinden doğan kredilerini, tedbirler hariç, kredi transfer sözleşmesi ile kısmen veya tamamen bankalara devredebilecektir. idari ve yargısal taleplere konu fon payları, hacizler, iflaslar, rehinler ve benzeri sözleşmeler hakkında.
Böylece katılımcıların finansman ihtiyaçları nedeniyle sözleşmeleri feshedilmek yerine sistemden çıkmadan BES birikimleri ile bankalardan kredi çekebilecekler.
Kurumun bireysel emeklilik sistemine ilişkin yönetmeliğinde göçmenlik ve bireysel emeklilik düzenleme ve denetiminde değişiklik yapılmasına ilişkin Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.
Katılımcı, her bir fon dağıtım değişikliği için BEFAS üzerinden sunulan fonlar da dahil olmak üzere yirmi adede kadar fon seçebilecektir.
Sonuç olarak, sözleşmeden doğan haklar normal olarak üye tarafından bireysel emeklilik sözleşmesinde ve bireysel grup emeklilik sözleşmesinde kullanılacaktır. Sanat hükümleri saklı kalmak kaydıyla. katılımcı, sponsor veya işveren.
Kanun çerçevesinde dernek, vakıf, vakıf, tüzel kişiliğe sahip meslek kuruluşları veya emeklilik taahhüdüne giren diğer ticari şirketlerden bireysel emeklilik sistemine geçiş yapan üyeler, tüm tedarikçi haklarını hizmete devredebilecek ve emeklilik maaşı hariç.
Sigortalının ölümü halinde, birikimleri ve varsa devlet katkısı hesabı, varsa, ilgili bilgilerin kendisine ulaştığı tarihten itibaren yirmi iş günü içinde emeklilik sözleşmesinde belirtilen hak sahiplerine veya kanuni mirasçılarına ödenir. ve belgelerin şirket tarafından 22.11.2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla.
İşveren tarafından bu kuruluşla olan iş ilişkisinin işten çıkarma dışında haklı nedenle feshi veya katılımcının iş ilişkisinin 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununa göre haklı nedenle feshi veya işyerinin devir, iflas veya düzenleme halleri hariç olmak üzere, engellilik veya toplu emeklilik sözleşmesinin işveren tarafından feshi gibi zorlayıcı nedenler. Katılımcı, hak kazanma süresinin dolmasını beklemeksizin işveren tarafından kendi adına ve hesabına ödenen tüm katkı payları ve bunların tüm getirilerine hak kazanacaktır. Bu birikimler, sigortalının ölümü halinde, 6599 sayılı Kanun hükümleri saklı kalmak kaydıyla, hak kazanma süresinin sona ermesi beklenmeksizin, emeklilik sözleşmesinde öngörülen hak sahiplerine veya öngörülmesi halinde kanuni mirasçılarına ödenir. 4721
Konsey, 26/C maddesi kapsamındaki birikimlerini, BEFAS’ta tüm şirketler tarafından işlem görecek fonları değerlendirmek üzere; İndirimlerin tesisi, yapısı ve oranları ile sayısı, içeriği ve yönetimine ilişkin usul ve esasları Sermaye Piyasası Kurulu’nun uygun görüşü ile belirler.
Sözleşme fonunun paylarının paraya çevrildiği günü takip eden iş gününden sonra yapılan devir ve ödemeler ile bu tarih ile devir veya ödeme tarihi arasındaki günler için Kanuni Faiz ve Temerrüt Kanununun 2. maddesi, 12/4/1984 tarih ve 3095 sayılı faiz, kullanılacak olan önceden belirlenmiş faiz oranı üzerinden hesaplanan temerrüt faizi uygulanarak gerçekleştirilecektir.
Fonun paylarının kanunla belirlenen azami vadeleri aşan bir şekilde nakde çevrilmesi durumunda; Yönetmelik ile belirlenen azami sürenin son gününde, 6599 sayılı Kanunun 2 nci maddesinde ticari işlerde kullanılmak üzere belirlenen peşin ödenen faiz oranı üzerinden temerrüt faizi hesaplanacaktır. Katılımcının bireysel emeklilik hesabındaki birikim tutarında, dönemin son gününde fon paylarının nakde çevrildiği tarihte azalma olması durumunda aradaki fark hesaplanacak ve hesaplanan tutarlar nakit tutarına eklenecektir. paraya çevrildiği gün.
Bu maddeden doğan zararların hesaplanarak işlem yapılması halinde, eksik hesaplanan tutar, Kanunun 2 nci maddesinde ticari işlerde kullanılmak üzere belirlenen öngörülen faiz oranı üzerinden hesaplanan temerrüt faizi uygulanarak kapatılır. HAYIR. 3095, işlem tarihi itibariyle.
Yönetmeliğe “Kredi devri” alt başlıklı madde eklendi. Bu nedenle üye, bireysel sosyal güvenlik sözleşmelerinden kaynaklanan devlet katkısı hariç kredilerinin tamamını veya bir kısmını, katılma payı, haciz, iflas, rehin ve benzeri tedbirler hariç olmak üzere, kredi transfer sözleşmesi yoluyla bankalara devredebilir. idari ve adli taleplere tabi anlaşmalar. Bu madde kapsamında devredilen bir sözleşme, mevcut temlik sözleşmesi feshedilmeden başka bir bankaya devredilemez. İşveren grup emeklilik düzenlemeleri devredilemez.
Kredilerini bankaya havale eden üye, kredi tahsis sözleşmesinin yürürlükte olduğu süre içinde ilgili sözleşmeleri feshedemeyeceği gibi, bireysel emeklilik hesabında bulunan birikimlerini de başka şirketlere aktaramaz. Kredi tahsis sözleşmesi kapsamındaki tutarın tahsil edildiğinin veya ilgili kredi borcunun ödendiğinin bankaya emeklilik gözetim merkezi aracılığıyla bildirilmesi ile kredi tahsis sözleşmesi sona erer.
Aktarılacak tutar, katılımcının hesabındaki tüm fonların birikim payına orantılı olarak nakde çevrilmesiyle elde edilir. Bu işlemin gerçekleştirilmesi sırasında şirket, cashback talimatını verdiği günden itibaren geçerli fonların birikimini ve dağıtımını alacaktır. Aktarılacak tutar Kurul tarafından belirlenen fonlara yatırılacak ve bu fon payları ile ilgili katılımcı tarafından herhangi bir işlem yapılmayacaktır.
Kredi borcunun sona ermesinden otuz gün sonra banka, tahsis edilen kredinin kalan borcunun tahsil edilmesini talep edebilir. Bu durumda kalan borcun ödenmesinde ilgili borç, emeklilik sözleşmesinin sona ermesi ile katılımcıya ödenecek nakit tutardan mahsup edilerek bankaya ödenecektir.
Söz konusu bildirimi takip eden iki iş günü içerisinde, üçüncü fıkrada belirtilen fonlara yatırılan birikim tutarı nakde çevrilir ve katılımcının mevcut fon dağıtım tercihlerine göre dağıtılır.
Bu kapsamda yapılan fon dağılımı değişikliklerinde, katılımcının fon dağılımını değiştirme hakkı kullanılmış sayılmaz.
Emeklilik Gözetim Merkezi, katılımcılar, bankalar, şirketler ve İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. arasında işlem ve veri entegrasyonunu sağlayacak elektronik altyapı hizmetinin sağlanması Bu alandaki hizmetler için Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından tahsil edilecek hizmet bedeli, kurumun onayı ile Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından belirlenir.
Yedinci fıkra kapsamındaki kredilerin tahsisi ve altyapı hizmetine ilişkin sözleşmenin içeriğine ilişkin usul ve esaslar Kurumca belirlenir.
Yönetmelik 6 ay sonra yürürlüğe girecek.