Bakanlıktan güvensiz ürünlere 4,9 milyon lira ceza – Son Dakika Ekonomi Haberleri

0

Geçen yıl Ticaret Bakanlığı güvensiz tüketim ürünleri nedeniyle 4.9 milyon lira ceza kesmişti.

Bakanlık, tüketicilerin kullandığı tekstil, ayakkabı, kırtasiye, mobilya, bebek ürünleri, oyuncak ve deterjan gibi ürünler için piyasa gözetimi ve denetimi yapmaktadır.

Bu kapsamda tüm tüketici ürünlerinin insan sağlığı, can ve mal güvenliği ve tüketicinin korunması açısından güvenlik gerekliliklerini karşılaması ve %100 güvenli olması amaçlanmaktadır.

Hedefe ulaşmak için Bakanlığın bu alandaki “güvensiz ürünlere sıfır tolerans” ilkesi, “bilinçli tüketici, basiretli tüccar” anlayışıyla 2022 yılında da sürdürülmüştür.

Piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinin etkinliğinin artırılması amacıyla ilgili mevzuat güncellenirken, denetim faaliyetlerine ek olarak üretici, ithalatçı ve dağıtıcılara yönelik yönlendirme ve bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirilmiştir.

Bu değişiklikler çerçevesinde Bakanlığın piyasa gözetimi faaliyetinin yeknesak ve etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla “Piyasa Gözetimi ve Denetimi Uygulama Rehberi” hazırlanmıştır.

BEBEK VE ÇOCUK ÜRÜNLERİ GÜÇLENDİRİLİYOR

Özellikle hassas tüketici grupları olarak kabul edilen bebek ve çocukların güvenliğini sağlamak için çeşitli önlemler alınmıştır. “Bazı Tüketim Ürünlerinin Uygunluk Kontrolü Tebliği” ile bazı çocukların sağlığını ve güvenliğini doğrudan etkileyebilecek uçucu gazla dolu balonlar, sıvı içinde büyüyen dekoratif ürünler, panjur ipleri vb. satışlarının önemi vurgulanmıştır.

Bakanlık, konuyla ilgili uluslararası çalışmalar da yürütmüştür. 15-17 Kasım 2022 tarihleri ​​arasında düzenlenen Uluslararası Ürün Güvenliği Haftası online olarak takip edildi. Avrupa Komisyonu’nun deterjanlar ve oyuncaklarla ilgili uzman grubunun toplantılarına da katıldılar.

Her yıl okul sezonundan önce, a.y. 2022-2023 döneminde tüketicilerin sağlık ve güvenliği açısından risk oluşturan ürünlerin tespit edilmesi amacıyla kırtasiye, okul kıyafetleri ve ayakkabılar için Bakanlıkça gerçekleştirilen ürün güvenliği denetimleri de gerçekleştirilmiştir.

2020’DE 1242 ŞİRKET DOĞRULANDI

Bakanlığın teftiş faaliyetleri kapsamında 2020 yılında 1242 firma denetlenirken, denetlenen ürün sayısı 3 bin 255, güvencesiz olan firma sayısı 70 ve güvencesiz ürün sayısı ise 1 567.950 milyon oldu. Bakanlık 995 bin 33 lira para cezası verdi.

2021 yılında iştirak sayısı 4.491’e yükseldi. Bu dönemde denetlenen ürün sayısı 4 bin 268, güvencesiz firma sayısı 48, güvensiz ürün sayısı ise 234 bin 208 olarak belirlendi. 1 milyon 985 bin 355 lira para cezası verildi.

Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamında 3 bin 918 firmada 4 tarafa ait 3 bin adet ürün denetlenirken, güvensizlik arz eden firma sayısı 47 olarak belirlenirken, güvensizlik arz eden firma sayısı ise 47 olarak belirlendi. 31 bin 110 olarak belirlendi.

Ürünleri güvenli olmadığı tespit edilen imalatçı ve ithalatçılara 4 milyon 896 bin 468 lira idari para cezası verildi.

Ayrıca güvensiz ürünler beyan edilirken, bu ürünlerin toplanıp imha edilmesine karar verildi.

2018 yılı Eylül ayında güvenli olmayan ve GUBİS olarak bilinen ürünler hakkında tüketicileri bilgilendirmek amacıyla kullanılmaya başlanan Güvensiz Ürünler Bilgi Sistemi, geçtiğimiz yıl da etkin bir şekilde kullanılmaya devam edilerek 3 milyonu aşkın ziyaretçiye ulaştı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.