Bakanlık açıkladı: 8 işletmeye “şap” karantinası

0

Çeşitli illerde şap hastalığı nedeniyle tüm hayvan pazarları kapatıldı. Hayvanların uzun mesafeli taşınması yasaktır. Türkiye Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, şap virüsü hakkında açıklamalarda bulundu. Tarım ve Orman Bakanlığı, şap hastalığından etkilenen 8 işletmede karantina dahil tüm önlemlerin alındığını duyurdu.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, Türkiye genelinde hayvanlarda şap hastalığı nedeniyle il ve ilçe canlı hayvan hallerinin bir sonraki duyuruya kadar yasaklandığı bildirildi.

Bakanlığın aldığı kararın ardından üretici dernekleri üyelerini kararı uygulamaları konusunda uyardı.

Türk Veteriner Hekimler Birliği de deprem bölgesi başta olmak üzere Türkiye genelinde şap hastalığı riskleri konusunda uyarılarda bulundu.

Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. kesintisiz

Arslan, bölgede veterinerlik hizmetinin aksamaması için depremde muayenehaneleri yıkılan veterinerlere konteyner verilmesi çağrısında bulundu.

Aşı ve ilaç tedarikinin de bir süre ücretsiz olması gerektiğini söyledi.

BAKANLIKTAN YENİ İLETİŞİM: AŞI BUGÜNDEN İTİBAREN KULLANIMA HAZIR

Tarım ve Orman Politikaları Bakanlığı’nın konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında ise şu ifadelere yer verildi:

“Irak’ta şap hastalığına ilişkin gelişmeler nedeniyle, Irak Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda numune gönderme ve test protokolü kapsamında farklı lokasyonlardan numuneler Bakanlığımız Şap Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderilmiştir. Avrupa Birliği, şap ve ağız hastalığı ve ağız hastalığı (EuFMD) ile mücadele etmek için.

Enstitümüzce alınan örneğin SAT-2’nin ülkemizde daha önce hiç bulunmayan bir serotipi olduğu tespit edilerek etken izole edilmiş ve bu serotipe karşı ülkemizde ve ilgili tüm taraflarda ivedilikle aşı üretimi için çalışmalara başlanmıştır. İl Müdürlüklerimiz bu konuda uyarılmıştır.

Ülkemizde hastalığın yayılmasının önlenmesi amacıyla Bakanlığımızca ivedilikle ilgili kurumlarla irtibata geçilerek sınır gözetimi ve yol kenarı kontrol faaliyetlerindeki artışa ilişkin gerekli bilgilendirme yapılmıştır.

Titiz saha çalışmasının ardından, SAT-2 serotipinin ilk Şap Hastalığı vakası belirlendi. Şu anda enfekte olan 8 işyerinde kordon karantinası dahil tüm önlemler alındı. 8 Mart 2023 tarihinde Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’ne gerekli bildirim yapılmıştır.

Şap Enstitü Müdürlüğümüzce yürütülen çalışmaların ardından SAT-2 serotipine karşı aşı üretilmiş ve 9 Mart 2023 tarihi itibari ile kullanıma hazır hale getirilmiştir.

Bu gelişmeleri derleyen Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi tarafından hastalığın yayılmasını önlemek için tüm önlemler alınmış ve Şap hastalığına duyarlı hayvanların (il giriş ve çıkışları) ülke genelindeki tüm hareketleri durdurulmuştur. bahar şap hastalığı aşılama kampanyası, kesim, ithalat ve ihracat için yapılan sevkiyatlar hariç.

SAT-2 serotipi şap hastalığı ile ilgili tüm gelişmeler en başından itibaren Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmekte ve gerekli tüm önlemler alınmaktadır.

Ülkemizde ilk kez bulunan bu serotipe karşı aşı üretimini tamamlayan Bakanlığımız, tüm sığırlarımızın aşılanması için gerekli çalışmaları hızla yürütüyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.