Bakan Varank: Depremden etkilenen sanayi sitesindeki esnafa ve iş yerlerine kredi vereceğiz – Son Dakika Ekonomi Haberleri
Bakan Varank şöyle devam etti:
Burada özellikle zarar gören üretici, tüccar ve mikro işletmelere 250 bin liraya, küçük işletmelere 500 bin liraya, orta ölçekli işletmelere 1 milyon liraya kadar tamamen faizsiz 1 yıl vadeli geri ödemesiz acil kredi sağlayacağız. büyüklüğündeki işletmeler işletmeler.Esnaf dükkanımız tamamen yıkılırsa bu krediyi yüzde 50 artıracağız.Yine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bu yıl KOSGEB’in tüm kredilerini iptal ettik.Finansal kuruluşlarla da çalışıyoruz. tekrar ayağa kalkmak isteyen sanayici esnafımıza yeni destekler sağlamak için elimizden geleni yapmayı temenni ediyoruz” dedi.
Bakan Varank, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yıkılan yapıların yeniden inşası için çalışma yürüttüğünü, yıkılan sanayi sitelerinin yeniden inşası için ilk temellerin önümüzdeki günlerde atılacağını ve ciddi bir şekilde kullanılacağını bildirdi. Bakanlık olarak bölgede sanayi sitelerinin yapılması için fon sağladık.
“KİRACILAR KORKMAYIN”
Sanayi siteleri konusunda kiracı-kat sahibi ayrımı yapmadıklarını, hedeflerinin küçük sanayide üretimi yeniden canlandırmak olduğunu belirten Varank, şöyle konuştu:
“Faal olarak faaliyet gösteren firmalara destek vereceğiz. Bu firmalar da bizim desteğimizden faydalanacak. Bakanlık olarak sanayi sitelerine verdiğimiz desteklerde aslında haklı bir anlayışla hareket etmiyoruz. Daha önce verdiğimiz imkanlarla üreticiler aslında kendi mağazalarına sahip olabiliyor ve bu imkanları kullanarak üretim yapabiliyor.” Gerek acil destek kredilerimiz gerekse diğer imkanlarımız ile ya da burada başlatacağımız sanayi siteleriyle ticari üretici kiracıları göz ardı etmeyeceğimizi ve onlara gerekli desteği sağlayacağımızı umuyoruz.”
Varank, önemli sorunlardan birinin geçici barınma olduğunu ve devletin bölgede dağıttığı çadır sayısının 500 bini bulduğunu söyledi.
Şu anda dünyanın dört bir yanından çadırların uçaklarla taşındığını ve Türkiye’de üretilen konteyner kapasitesinin tamamının AFAD koordinasyonunda devlet tarafından satın alındığını belirten Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Burada sanayicilerimiz sordular, ‘Biz de konteyner istiyoruz, işçilerimizi yerleştirmek istiyoruz’ dediler. Türkiye’de şu an üretim kapasitesi kısıtlı. Üretim farklı bir alan. Yani bugün butona bastığınızda, aynı anda on binlerce konteyner üretme kabiliyetiniz yok.Süreçlerle insan gücünü bir araya getirmek uzun zaman alabilir.Şu anda Türkiye’nin günlük kapasitesi 1500-2000 konteyner civarında.Ayrıca biz de getiriyoruz. yurt dışından konteynerler kapasiteler artmaya devam ediyor.İnşallah bu gelişler ve kapasite artışı ile sanayicimiz de çalışanlarına konteyner kazandırmıştır.KOSGEB ile yine destek vereceğiz.Diyelim ki küçük ve orta ölçekli işletmeler isterlerse kendileri ve bir veya iki çalışan için konteyner satın alın, maliyetlerinin bir kısmını KOSGEB ile ödemeye hazırız, dükkanlar ve üretim orada tekrar faaliyete geçtiği sürece, evet. Ertesi gün konteyneri umarız. İlerleyen zamanlarda kapasiteler arttıkça biraz daha rahatlama göreceğiz” dedi.
Bakan Varank’ın yer aldığı programlarda, Malatya Valisi Hulusi Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AK Malatya Parti Milletvekilleri Öznur Çalık, Bülent Tüfenkçi ve Ahmet Çakır, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Küçük Sanayicileri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanı ve orta ölçekli işletmeler (KOSGEB) Hasan Basri Kurt eşlik etti.