Bakan Şimşek: Ekonomik programın sonuçları 2024’ün ikinci yarısından itibaren görülecek – Son Dakika Ekonomi Haberleri

0

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından Türkiye’deki kredi risk primindeki gelişmelere ilişkin bir paylaşım yaptı.

Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk priminin dün 364,64 baz puana düşerek 2,5 yılın en düşük seviyesini test ettiği haberine değinen Şimşek, şu açıklamalarda bulundu.

”Uyguladığımız ekonomik programın sonuçları 2024 yılının ikinci yarısından itibaren net bir şekilde görülecek, böylece yatırımcı güveni daha da güçlenecek ve ülkemize küresel fon akışı hızlanacak. “Bu, enflasyonla mücadele gündeminin kısa vadeli büyüme görünümüne yönelik aşağı yönlü riskleri sınırlayacak.”

TÜRKİYE’NİN 5 YILLIK KREDİ RİSK PRİMİ 2,5 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE AZALDI

Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) dün 364,64 baz puana gerileyerek 2,5 yılın en düşük seviyesine geriledi.

ABD’de istihdam verilerinin zayıflama sinyali vermesinin ardından, Fed’in faiz artırımlarını durdurabileceği yönündeki beklentiler, ülkede enflasyonun dün beklenenden fazla yavaşlaması nedeniyle güçlendi.

Bu verinin ardından tahvil faizlerinin düşmesi ve finansman maliyetlerinin azalmasıyla küresel piyasalarda risk iştahı arttı.

Dün ABD 10 yıllık tahvil faizleri 19 baz puan düşerek günü %4,44 seviyesinde kapatırken, dolar endeksi de %1,5 düşüşle 104,05 seviyesinde son yılın en sert düşüşünü gösterdi.

Para piyasalarında gelecekte faiz artırımı ihtimali neredeyse tamamen ortadan kalkarken, Fed’in Haziran ayında faiz indirimine başlayabileceği öngörüleri güçlendi.

Bu gelişmelerle birlikte küresel anlamda kredi risk primlerinin gerilediği gözlendi. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) dün önceki kapanışa göre yaklaşık 14 baz puan düşüşle 364,64 baz puanla Mart 2021’den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Analistler, yeni ekonomi yönetiminin fiyat istikrarını sağlamaya yönelik aldığı önlemlerin Türkiye’de kredi risk priminin düşmesinde etkili olduğuna dikkat çekerek, enflasyonla mücadeleye yönelik alınan önlemlerin gelecek döneme ilişkin belirsizlikleri yavaş da olsa azalttığını söyledi.

Ayrıca sadeleştirme tedbirlerinin Türk varlıklarının fiyatlarını da etkilediğini söyleyen analistler, Orta Doğu’da devam eden jeopolitik risklere, dünya çapında enflasyondaki düşüşe ve büyük merkez bankalarının aşağı yönlü baskı oluşturmak için agresif politikalardan vazgeçeceği beklentisine rağmen dikkat çekti. risk primleri hakkında.

Analistler, kredi risk primindeki düşüşün finansman maliyetlerini azalttığını, bunun da ülkenin ve şirketlerin kredilerine daha az faiz ödenmesi anlamına geldiğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Haziran ayından bu yana politika faizini toplam 2.650 baz puan artırırken, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan Kasım ayı başında Enflasyon Raporu sunumunda enflasyondaki düşüş sürecinin devam edeceğini tahmin ettiklerini ifade etti. gelecek yılın ikinci yarısından itibaren yürürlüğe girecek.

NTV’yi sosyal medyada takip edin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

seo paket casibom