Bakan Kurum açıkladı: Hasar tespit sitesi devrede – Son Dakika Türkiye Haberleri

0

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep’te AFAD Deprem Koordinasyon Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, afet nedeniyle devletin, milletin ve dünyanın birçok insani kuruluşun seferberlik bilinciyle millet için çalıştığını söyledi. .

Kurum, “Bugüne kadar Gaziantep’te 2 bin 529 canımızı kaybettik, yaralı 12 bin 468 kardeşimiz şu anda hastanelerde tedavi ediliyor.” dedi.

Bölgedeki tüm aileleri ziyaret ettiklerini ifade eden Kurum, “Bugün nasıl milletimiz depremin tüm acısını paylaştıysa, ölen ailelerimizin çocukları, kardeşleri, anneleri, babaları da milletimize emanettir. Milletimizin emanetiyiz. Her zaman yanlarında olacağız. Aile olarak asla bırakmayacağız.” dedi.

“UMUTLARIMIZ HALA YAŞIYOR”

Gaziantep’te ilk anda tamamen yıkılan 1324 binada arama kurtarma çalışmalarının başladığını belirten kurum, şu değerlendirmede bulundu:

“Arama kurtarma faaliyetleri kapsamında şu anda sadece 108 binada arama kurtarma çalışması yürütüyoruz. Kalan binalarda da arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. Bu kapsamda vatandaşlarımızı enkaz altından kurtarmak için hep birlikte mücadele edeceğiz. 16.900 arama kurtarma personelimiz ve 3.250 aracımızla son dakikaya kadar.

Umutlarımız hala diri çünkü düne ve bugüne baktığınızda 100., 86. ve 90. saatte enkazdan kurtardığımız yavrularımız var. Berat, bir Yiğit yavrumuz var. Tüm illerde olduğu gibi Gaziantep’te de mücadelemizi son dakikaya kadar sürdüreceğiz.”

Bunu insani ihtiyaçların da takip ettiğini ifade eden kurum, vatandaşların geçici barınma ve beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için tedbirler aldığını söyledi.

Jandarma, asker ve güvenlik güçlerinin hem havadan hem de karadan vatandaşlara ulaştığını anlatan Kurum, şunları kaydetti: “Bu kapsamda 5 helikopterimiz, jandarmamız, askerimiz ve emniyetimiz bu hizmetleri sağlıyor. Nurdağı ve İslahiye aynı anda görüştü cümlelerini kullandı.

“GAZİANTEP ÇEVRESİNDE 15 BİN KONTEYNER KURACAĞIZ”

Sahra çadırları da kurduğunu belirten Kurum, şöyle devam etti:

“Vatandaşlarımıza geçici barınma sağlayacak il genelinde yine 15 bin 350 çadırın kurulumu tamamlandı. Bölgede acilen toplam 25 bin çadırın kurulması planlanıyor. vatandaşlarımızın kalıcı ihtiyaçlarını karşılayacak, barınma ihtiyaçlarını giderecek ve gelecekte geçici barınma sağlayacak konteyner kurulum sürecidir.

500 konteynerimizi hem İslahiye’de hem de Nurdağı’nda belirlenen alanlara kurduk. Ve Gaziantep genelinde 15 bin konteynerde her etap için konteyner sayısını planladık ve inşallah bu süreci Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, insani yardım kuruluşlarımız, AFAD ve TOKİ ile birlikte tamamlayacağız. Gaziantep genelinde 15 bin konteyner kuracağız” dedi.

Bakan Kurum, 130 bin depremzedenin geçici barınaklara yerleştirildiğini belirterek, İller Bankası koordinasyonunda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin Şahinbey, Şehitkamil, Nurdağı ve İslahiye’ye su ve elektrik vermeye başladığını, 31 baz istasyonu konuşlandırdığını söyledi. bölge boyunca.

“EVLERİNİN DURUMUNU GÖREBİLİR”

Bakanlık tarafından hasar tespit çalışmalarının en başından bu yana 10 ilde 4 bin 720 uzmanla yürütüldüğünü, bu tespitlerin araç ve insansız hava araçlarıyla yapıldığını aktaran kurum, şunları kaydetti:

“Şu ana kadar yaptığımız tespitler kapsamında ülke genelinde 12 bin 141 bina ve 66 bin 58 bağımsız bölümün yıkıldığını veya ağır hasar gördüğünü tespit ettik. Ayrıca Gaziantep’te 4 bin 475 bina ve 12 bin 423 konut, konut, işyerleri, ağır hasar görmüş ve yıkılmış halde bulundu.

Hasar tespiti tamamlandıktan sonra vatandaşlarımız, tebligat yapılacak adres ve kimlik numaralarını girerek e-Devlet üzerinden evlerinin hasar tespit bilgilerini görebilecek ve bilgi alabilecek.

Aynı zamanda “hasartespit.csb.gov.tr” adresinden kimlik numarası ile adres sorgulaması yapacak ve binanın ağır hasarlı, yıkılmış veya hafif hasarlı veya hasarsız olup olmadığını tespit edecek.

Bu tespitler yapılmadan binalara girilmemesi gerektiğinin altını çizmek isterim. Burada ağır hasarlı, orta hasarlı ve yıkılmış binalara girmenize izin verilmiyor. Az hasarlı ve hasarsız binalar için hasar tespit çalışması tamamlandıktan sonra vatandaşlarımızın bu binaları anonsu ile kullanabileceklerini buradan ifade etmek istiyorum.”

Daha hızlı bilgi verebilmek için ihbar ofisleri kurduğunu vurgulayan kurum, şunları söyledi: ‘Hem hasar tespitini hem de vatandaşlarımızın acil ihtiyaç ve taleplerini alacağımız ihbar bürolarımız şehrin tamamında kuruldu.

Vatandaşlarımız hem Gaziantep, hem Nurdağı, hem de İslahiye’de bulunan Hasar Tespit Büroları ve Haberleşme Bürolarına giderek hasar tespit durumunu öğrenebilirler.”

Cumhuriyet tarihinin en büyük “Afet Konut Seferberliği” başlatılacak
Bakan Kurum, 10 ilde arama kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından hayatın normale dönmesi için çalışmaya devam edeceklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Daha önceki depremlerde Elazığ, Malatya, Kastamonu, İzmir afetlerinde nasıl evimizi yaptıysak, 10 ilde de aynı tedbiri alacağız. vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenli konutlara kavuşması TOKİ Başkanlığımızın elindedir.” idam edeceğiz.

Eş zamanlı olarak 10 ilde milletimiz ve evlatlarımız için Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konutu seferberliğini başlatacağız.

Bu kapsamda 10 ilde TOKİ, Emlak Konut ve bakanlığımıza bağlı tüm tersanelerde arama kurtarma ve enkaz kaldırma faaliyetlerine personel ve ekipmanlarıyla destek verecek 30 bin işçi, mühendis ve firmamızı görevlendirdik. Bu arkadaşlarımız 10 ilde AFAD koordinasyonunda yürütülen faaliyetlere destek veriyor” dedi.

Enkaz temizleme işlemiyle birlikte yeni alanların oluşturulması için arazi etüt çalışmalarının yapıldığını ve bölgenin yerel ihtiyaçlarına yönelik çalışmaların yapıldığını anlatan bakan, bir an bile önemsediklerini vurguladı.

Kurum, “Burada olmayan, bu afeti yaşamamış, burada geçici barınma yaşamamış kimse burada yaşanan duyguları yaşayamaz. Afet durumunda tarihin en büyük toplu konut kampanyasını başlattığımızı duyuruyoruz” dedi. Vatandaşlarımızı bir an önce o yağmurdan, soğuktan ve güneşten kurtarmak için kalıcı konutların yapımına başlayarak Cumhuriyet’in ilk adımlarını atıyoruz” dedi.

Ekiplerin canı gönülden 24 saat uyumadan çalıştıklarını, bir kişiyi kurtarmak için öğle yemeği bile vermeden enkazda çalıştıklarını vurgulayan kurum, AFAD, UMKE, Türk Kızılayı, jandarma, polis, asker ve polis ekiplerinin görev başında olduğunu bildirdi. , valiler, belediye başkanları, tüm yetkililer ve vatandaşlara teşekkürlerini iletti.

“BU SÜRECİ 10 İLDE AYNI ZAMANDA YÜRÜTÜYORUZ”

Birlik ve beraberlik anlayışıyla bu musibetin hep birlikte aşılacağını vurgulayan Bakan Kurum, “En kısa zamanda konutları, yeni yerleşim yerlerini tanıtacağız. Yeni Islahiye’yi, yeni Nurdağı’nı yapacağız, bu süreci yürüteceğiz.” 10 ilde eş zamanlı olarak eş zamanlı olarak vatandaşlarımızı bilgilendireceğiz. İnşallah en kısa zamanda inşaatımıza başlayacağız.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde çalışmaların daha önceki afetlerde olduğu gibi aynı anlayışla yürütüleceğini belirten Kurum, vatandaşların bu konuda günlük ve saat başı bilgilendirileceğini söyledi.

Kurum, hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

NTV uygulamasını indir, gelişmelerden haberdar ol

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.