Bakan Bilgin: Kamuda geçici işçiler sorununu Meclis’e intikal ettirdik – Son Dakika Ekonomi Haberleri
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu’nun (UAMIF) bir otelde düzenlenen 10’uncu Olağan Genel Kurulu’na katıldı.
Covid-19 salgını ve akabinde Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşın dünyada yüksek enflasyona neden olduğunu söyleyen Bilgin, işçilerin daha az etkilenmesi için bazı sosyal politika tedbirlerini hayata geçirdiğini söyledi.
Özellikle emeklilikte yararlanacak ek göstergelere ilişkin 3600 sözleşme ile kamu çalışanlarına yeni haklar verdiğini hatırlatan Bilgin, sözleşmeli kamu çalışanlarının da işe alındığını kaydetti.
Asgari ücreti vergiden çıkararak tarihi bir adım attığını öne süren Bilgin, şunları söyledi:
“Bununla birlikte sadece asgari ücretli çalışanların ücretleri vergiden muaf tutulmadı, aynı zamanda tüm çalışanların asgari ücrete eşit ücretlerine de uyguladık. Dolayısıyla işçiler, gelirlerinin asgari ücrete eşit olduğu bir dönemi yaşamaya başladılar. asgari ücret asgari ücretten vergi alınmadı, bu onların hakkıydı, onlara verdik.
Kamuda geçici işçi sorunu vardı. Geçici işçi sorununu çözme yolunda önemli bir adım attık. TBMM’ye sunduk. Kamu çalışanlarına yönelik toplu sözleşme çerçeve protokolümüz için çalışmalara başlandı. Deprem nedeniyle ara verdik ama hak kaybı olmadan yapacağız” dedi.
“ŞİRKETİN ÇALIŞMA PROGRAMINA KADAR 50.000 KİŞİ DAHİL ETTİRDİK”
Enflasyonun zararının öncelikle ücretliler tarafından hissedildiğini belirten Bilgin, şunları kaydetti:
“Ücretlileri ve işçileri korumaya yönelik sosyal politika tedbirlerinin alınması bu süreçlerde birincil görevimizdir. Bu tedbirlerin başında toplu sözleşme ve asgari ücret mekanizması gelmektedir. Depremin ardından birbiri ardına sosyal politika uygulamalarını sosyal refahı hayata geçirdik. , işten çıkarma avantajlarını getirdik, kalkan olarak kullanmaya başladık.
Kısa çalışma ödeneği şartlarını taşımayanlar için ücret sıkıntısı imkanını devreye aldık. Bölgede çalışmak isteyen işsiz aile bireylerine asgari ücretle gelir sağlayan Toplum Yararına Çalışma Programını (TYP) bir kez daha hayata geçirdik. Yaklaşık 25.000 kişiyi kapsayan bu uygulamayı bir ayda 50.000 haneye yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Bunun üzerine bir plan yaptık.”
“TAAŞERON İŞÇİLERİN PERSONEL BEKLENTİLERİNE DEVAM EDİN”
TÜRK-İŞ Başkanı Ergun Atalay geçici işçi alımına ilişkin yasal sürecin başlatılmasından da memnun olduğunu söyledi.
Dış kaynaklı taşeron firmaların kadro sorununun devam ettiğini belirten Atalay, “Çalışma hayatıyla ilgili sorularımızın tamamına yakını çözüme kavuşturuldu.
İşçilerin, işsizlerin ve emeklilerin toplumun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturduğuna işaret eden Atalay, “TÜRK-İŞ’in birçok partiden daha fazla üyesi var ama kimse bize bir şey sormuyor. İşçiler olarak bizim kabahatimiz. Hep mi ağlayacağız sorunumuzu çözmek için.” “Toplumun yüzde 60’ını oluşturuyoruz ama Meclis’te üç işçi yok. Hata bizde. Bizim tarafımızda olmalıyız. Yapamazsak ağlamaya devam ederiz. “
“BİR ÜLKEDE SAVAŞ OLURSA İŞ VE İŞÇİ OLMAZ”
Türkiye Metaller Birliği Başkanı Pevrul Kavlak Öte yandan işçi sınıfının sorunlarının çözümünün uluslararası birlik ve örgütlü mücadeleden geçtiğini söyleyerek, bunun için işçilerin ulusal ve uluslararası düzeyde birliklerini güçlendirmeleri gerektiğini söyledi.
Ekonomik kriz ve savaşların faturasını işçilerin ve yoksulların ödediğini vurgulayan Kavlak, şunları kaydetti:
“Çalışarak geçinenler, işçiler, işsizler ve yoksullar savaşın bedelini ağır ödüyorlar. O halde doğruyu söylemek gerekir: Bir ülkede savaş varsa, yiyecek de yoktur, iş de yoktur, işçi de yoktur. Sendika yok, hak ve hürriyetler yok, insan hakları yok, yaşam yok, bu yüzden ülkemin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olarak hem kendi ülkemizde hem de tüm dünyada barışı savunmak zorundayız. stresli.”