Avrupa Birliği (AB) üye devletleri, Rusya’ya karşı yeni ticaret yasakları, hem sivil hem de askeri amaçlarla kullanılabilecek ürün ve teknolojiler üzerinde ihracat kontrolleri ve insansız hava aracı göndericilerine (İHA) ek kısıtlamalar getirecek yeni yaptırımları onayladı.
AB’nin görevdeki başkanı İsveç’in resmi sosyal hesabından yaptığı paylaşımda, üye ülkelerin Rusya’ya yönelik onuncu yaptırım paketini savaşın yıldönümünde kabul ettikleri bildirildi.
Açıklamada, “Bugün AB, Rusya’ya yönelik onuncu yaptırım paketini onayladı” denildi. ifade kullanıldı
Gönderide, yeni yaptırım paketinin ikili kullanım ve teknoloji ürünlerine daha sert ihracat kısıtlamaları getirdiği belirtildi ve bunun, savaşı destekleyen, propaganda yayan veya Rusya’ya savaş için kullanılan İHA’ları teslim eden kişi ve kuruluşlara yönelik kısıtlayıcı önlemleri içerdiğine dikkat çekildi.
Paylaşımda, ne kadar sürerse sürsün AB’nin Ukrayna’ya desteğini sürdüreceği vurgulandı.
Cezaların tam detayları henüz paylaşılmadı.
Avrupa Komisyonu’nun geçtiğimiz hafta hazırladığı yaptırım paketi, Rusya ekonomisini kritik teknoloji ve sanayi ürünlerinden mahrum bırakmak için tasarlanmıştı. 11 milyar avroyu aşan ürünlere ihracat yasağı içerir.
Elektronik, özel araçlar, makine ve motor parçaları, kamyon yedek parçaları ve jet motorları gibi ürünlerin yer aldığı paket, inşaat sektörünün Rus ordusunda hedefleyebileceği anten veya vinç gibi ürünleri de hedefliyor.
Hem askeri hem de sivil amaçlarla kullanılabilecek çeşitli ürünlere de ihracat yasağı getiriliyor.
Kısıtlamalara ayrıca İHA’lar, füzeler ve helikopterler dahil olmak üzere Rus silah sistemlerinde kullanılabilecek yeni elektronik ve termal görüntüleme kameraları da dahildir.
İlk kez üçüncü ülke kuruluşları Rusya’ya yönelik ikili yaptırımlar kapsamına alınırken, bazı İran kurumları da bu kapsamda yaptırım listesine alındı.
Paket, mevcut yaptırımların ihlalini veya atlatılmasını önlemek için yeni önlemler içeriyor.
Paketle birlikte propaganda faaliyetinde bulunanlar, asker ve siyasiler de dahil olmak üzere çok sayıda kişi AB yaptırım listesine alınırken, bu kişiler seyahat yasağına tabi tutulurken, kurumsal ve özel mal varlıkları donduruluyor.
AB üye ülkeleri, oybirliğiyle onaylanması gereken 3 günlük yaptırım paketini müzakere ediyorlardı.