AB ülkeleri gaza uygulanacak tavan fiyatta anlaşamadı – Son Dakika Ekonomi Haberleri

0

Avrupa Birliği (AB) dönem başkanı Çekya’nın çağrısı üstüne üye 27 ülkenin enerji bakanları Brüksel’de muhteşem toplandı.

Toplantı bitiminde açıklamalarda bulunan Çekya Endüstri ve Tecim Bakanı Jozef Sikela, oldukca uzun ve zor bir toplantı geçirdiklerini belirterek, bugün üye ülkeler içinde gaza uygulanacak tavan fiyat mevzusunda bir antak kalma sağlanamadığını söylemiş oldu.

Sikela, “Fazlaca değişik üye ülke grupları tarafınca kabul edilebilecek bir paket üstünde anlaşmaya çalıştık” diye konuştu.

Tavan fiyat mekanizmasının pozitif ve negatif etkilerini değerlendirmek için şubat ayında bir revizyonu da pakete dahil ettiklerini aktaran Sikela, gaz arz güvenliği ve finansal istikrar mevzusunda endişeleri olan üye ülkelere güvence vermek için mekanizmanın otomatikman dönem dışı bırakılmasını içeren bir teklif sunduklarına işaret etti.

Sikela, Avrupa’da ağustos ayında doğalgaz fiyatlarının zirve yaptığını anımsatarak, bu durumun yine yaşanmamasını sağlamaları icap ettiğini altını çizdi.

Enerji bakanlarının 19 Aralık’ta Brüksel’de yine bir araya geleceklerine dikkati çeken Sikela, “Görüşmede tartışacağımız yalnızca bir mevzu olacak, o da mekanizmayı başlatacak fiyat seviyesi” ifadesini kullandı.

SÜREÇ NASIL İLERLERDİ?

AB Komisyonu, geçen ay piyasalardaki gaz fiyatlarına yönelik bir düzeltme mekanizması uygulanması teklifinde bulunmuştu.

Plan, Avrupa’da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz tecim noktası TTF’de işlem gören vadeli gaz kontratının iki hafta süresince 275 euroyu aşması ve Avrupa’da sıvılaştırılmış doğalgazın (LNG) megavatsaat fiyatının küresel piyasaların 58 euro üstüne çıkması durumunda yürürlüğe girecekti.

AB dönem başkanı Çekya’nın üye ülkeler içinde uzlaşı sağlamak için hazırladığı son teklif, doğalgaz fiyatının megavatsaat başına 220 euroyu 5 gün süresince aşması ve küresel LNG fiyatlarıyla farkın da 35 olması durumunda tavan fiyatın devreye girmesini içeriyordu.

İtalya, Belçika, Polonya, Bulgaristan, Yunanistan, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Malta, Romanya, Slovenya ve Slovakya söz mevzusu teklifi kafi bulmamış, tavan fiyatın megavatsaat başına 160 euro, LNG fiyatıyla farkın da 20 euro olmasını istemişti.

Bu 12 ülke, önlemin vadeli işlemlerle beraber öteki türev piyasalarda da uygulanmasını talep etmişti.

Almanya, Hollanda, Avusturya, Danimarka, Estonya ve Lüksemburg ise doğalgaza tavan fiyata mesafeli yaklaşıyor.

Bu ülkeler tavan fiyat uygulanmasının Avrupa’ya gaz tedarikini azaltmasından çekiniyor.

TTF’de işlem gören vadeli gaz sözleşme fiyatı, ağustosta megavatsaat başına 340 euroya kadar çıkarken bugün ise 138 eurodan işlem görüyor.

AB ülkelerinin enerji bakanları, 19 Aralık’ta Brüksel’de yine toplanacak.

Doğalgaza tavan fiyat mevzusunda uzlaşı sağlanamadığı için yenilenebilir enerji projelerine daha süratli izin verilmesini de içeren tedbirler hemen hemen bakanlar tarafınca onaylanamadı.


NTV’yi toplumsal medyadan takip edin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.