Antalya Kültür Yolu Festivali için kentte bulunan Ersoy, bu yıl 16 ilde gerçekleştirilen festivallerin son durağının Antalya olduğunu söyledi.
Kentte 7’den 70’e her yaştan ve her kesimden vatandaşa hitap edecek birçok etkinliğin olacağını belirten Ersoy, şöyle konuştu: “Antalya’nın nüfusu 2,7 milyon ama aynı zamanda çok sayıda vatandaşa da ev sahipliği yapıyor. Sadece turist değil, aynı zamanda ikamet eden yabancılar var.” “Biz de çok turist alan bir şehriz, şu anda mahalleler dahil tüm oteller dolu ve inanılmaz bir turist yoğunluğu var, bu da festivali çok renkli kılıyor.” dedi.
Ersoy, kentteki etkinliklere hem yabancıların hem de vatandaşların büyük ilgi gösterdiğini vurguladı.
“Avrupa’nın en eksiksiz festivali olarak kabul ediliyor”
Festivallerin Türkiye’de markalaşma sürecini tamamlayarak Avrupa Festivaller Birliği’ne kabul edildiğini belirten Ersoy, şöyle konuştu: “Şu anda Avrupa’nın en eksiksiz festivali olarak değerlendiriliyor. Biz de şöyle konuştuk: ‘Uluslararası bilinirliğini ve bilinirliğini artırmaya devam ediyoruz. Festivale yurt dışından da sanat kuruluşları ve sanatçılar katıldı ve uluslararası boyutunu artırarak sürdürdüğümüz bir festival haline geldi.” dedi.
Festivallerin hem şehir içi hem de çevre illerden trafik oluşturduğuna dikkat çeken Ersoy, İstanbul ve Antalya gibi şehirlerde uluslararası trafiğin arttığını söyledi.
Antalya’da 17 milyon turist hedefi rahatlıkla aşılacak
Özellikle turistik illerde sezon başında veya sonunda festivaller düzenlemeye çalıştıklarını belirten Ersoy, şöyle konuştu: “Böylece sezon biter bitmez sezon uzayacak. Bu yıl Antalya’da turizm çok iyi gidiyor. Zaten yüksek sezon 15 Kasım’a kadar uzatılmış durumda. Kışın da 15 Ekim’de açılıyor, kışın da bu yoğunluk devam edecek.” dedi.
Bakan Ersoy, 2018 yılında strateji değişikliğinin ve atılan adımların olumlu sonuçlarını aldığını belirtti.
Yılın üçüncü çeyreğinde turizm verilerinin oldukça iyi olduğunu belirten Ersoy, şöyle konuştu: “Ekim, Kasım ve Aralık ayı verileri de çok iyi olacak gibi görünüyor. 60 milyon turist hedefimizi 61’e doğru revize ettik. Bu rakamın da üzerine çıkmayı umuyoruz. 60 milyar dolarlık gelir hedefimizi de aşacağız.” “İnşallah yıl sonuna kadar ona ulaşacağız. 17 milyonu Antalya’da 16 milyonu aşacağız dedik. 17 milyonu da rahatlıkla aşabiliriz.” değerlendirmesini yaptı.
Turizmde pazar çeşitliliği artmaya devam ediyor
Gelecek yıl turizmde öncelikli hedeflere ilişkin Ersoy, şunları söyledi:
“Asya ve Amerika pazarında pazar çeşitliliğini artırmaya devam ediyoruz. Örneğin geçen yıl Çin’den 280 bin yolcu aldık, bu yıl ise bu sayıyı kademeli olarak 2,5 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Amerika kıtasına özel bir çalışma yaptık, 500 bini gördük, sonra oraya çok iyi odaklandık. 2022’de 1 milyona ulaştık ve bu seneye kadar ulaşabilecek bir performans görüyoruz. 2,5 milyon. Burada en önemli pazarlardan biri olan Polonya ve Çek pazarında olduğu gibi Antalya genelinde de büyüme ve atılımlar artarak devam edecek.”
Türkiye’deki ürün çeşitliliğine değinen Ersoy, şöyle konuştu: “Bizim için önemli olan sadece yolcu sayısını artırmak değil, aynı zamanda farklı ülkelerden yolcu getirmek, yolcuları farklı ürünlerle buluşturmaktır. Geçmişte sadece biz sadece Deniz, kum ve güneşle öne çıktık. Artık 60’ın üzerinde ürünümüzle öne çıkıyoruz.” “Bu ürün çeşitliliği 100’e ulaşabiliyor. Yavaş yavaş ürün sayısını artırmak istiyoruz, bu sayede dünyanın hemen her yerinden yolcu alan bir ülke haline geldik.” dedi.
Gece Müzeciliği ilgi görüyor
Bakan Ersoy, Geleceğe Miras projesi kapsamında ören yerindeki yoğun kazı çalışmalarının bu yıl da devam ettiğini ve önemli eserlerin envantere eklendiğini söyledi.
Hem harabeleri kazarak koruduklarını hem de buraları gezilebilir hale getirdiklerini vurgulayan Ersoy, şöyle konuştu: “Çekicilik noktasını artırıyorsunuz, sezonu uzatıyorsunuz. Çünkü özellikle kültür turları sezon dışında çıkıyor. Dolayısıyla yeni bir üründe öncelik haline geliyorsunuz. Geçmişte Türkiye arkeolojik alanda öncelikliydi ama şimdi ‘Bu an çok daha önemli ve öncelikli. Yaptığınız kazılarla dünyanın sayılı arkeolojik ülkelerinden biri haline gelirsiniz” dedi.
Ersoy, Gece Müzesi uygulamasının da büyük ilgi gördüğünü ve turizm rakamlarına etkisinin gözlemlendiğini söyledi.
Yeni bir turizm ürününün ortaya çıktığını anlatan Ersoy, sözlerini şöyle tamamladı:
“Beklediğimizden çok daha fazla ilgi gördük. Bu ilgiyle birlikte antik kentlerin gündüzleri ile geceleri bambaşka olduğunu gördük. Gündüz gelenler gece gelip görmek istiyor. Bir anda yeni bir cazibe ürünü oluşturduk. Türkiye’de Gece Müzeciliği’ni şehir merkezi ve yakın çevre başta olmak üzere tüm ören yerlerine yavaş yavaş yayıyoruz.” Son olarak 29 Ekim’de Uçhisar ve Göreme şehirleri arasındaki Güvercinlik vadisini aydınlattık. İnanılmaz bir etkisi oldu. Bu motive edici. bizi çok.”